Google Adwords Özellikleri


Bilindiği üzere Google Adwords, işletmenizin müşterilere daha kolay ulaşması konusunda size olanak sağlayan bir internet reklamcılığı programıdır. Adwords ile hizmet verdiğiniz alan ya da ürünlerinizle ilgili belirlediğiniz anahtar kelimelerin, kullanıcılar tarafından yapılan aramaların sonuçlarında onlara daha kolay ulaşabilirsiniz.


Google Adwords, kullanıcılara daha kolay kullanım imkanı sunabilmek için sürekli kendini yenilemektedir. Her geçen gün yeni özellikler ekleyerek, arayüzünü daha da geliştirmektedir. Haziran ayı itibariyle Google, arayüzüne yeni özellikler ekleneceği yönünde planların olduğunu açıkladı. Bu yeni özelliklerin faaliyete geçmesi reklam yöneticilerine büyük kolaylık ve rahatlık sağlayacaktır.



Adwords Kampanyası Anahtar Kelime Optimizasyon Sistemi


Bilindiği üzere Adwords mantığı, kullandığınız anahtar kelimelerin kullanıcılar tarafından arama motorlarında aratılması sonucu eşleme sağlamasıdır. Yani sizin anahtar kelime olarak eklediğiniz kelimelerin kullanıcıların aradıkları kelimeler ile eşleşmesidir. Böylelikle sizin reklamınız arama yapan kullanıcıların önüne çıkmış olacaktır.


Adwords kampanyalarınızı oluştururken belirlenen anahtar kelimelerin eşleme türlerinde, geçen yıl yeni düzenlemeler yapılmıştır. Mevcut Google Adwords kampanyası oluştururken, anahtar kelimelerinizi 5 ayrı eşleme türü seçerek oluşturabilirsiniz. Bu eşleme türlerine ve aralarında ki farklara değinecek olursak:


Geniş Eşleme: Geniş eşleme seçilerek, oluşturulacak adwords kampanyalarında, seçilen anahtar kelime üzerine arama yapılırken; ‘kelimenin hatalı yazılmasında’, ‘eş anlamlı kelimelerinde’, ‘anahtar kelimeyle alakalı diğer kelimelerde’ de arama sonuçlarında reklamınız çıkmaktadır. Örnekle açıklayacak olursak; seçtiğiniz anahtar kelimenin ‘spor ayakkabı’ olduğunu düşünelim. Kullanıcı tarafından arama motorlarında yapılan aramalarda ‘spor ayakkabı al, beyaz spor ayakkabı, kadın ayakkabıları, rahat ayakkabı, koşu ayakkabısı’ ve benzeri yapılan aramalarda da ‘geniş eşleme’ faktöründen dolayı sizin reklamınız çıkmaktadır.


Geniş Eşleme Düzenleyici: Yapacağınız Adwords reklam kampanyanızda, geniş eşleşme düzenleyici ile seçtiğiniz anahtar kelime öbeğinin başına ya da sonuna “+ (artı)” işareti koyuyorsunuz. Bu da yapılacak arama sonuçlarında, anahtar kelimenizin başına ya da arasına ek kelimeler veya çekim ekleri getirilerek aratıldığında da sizin reklamınızın çıkmasını sağlayacaktır. Örnek verecek olursak; anahtar kelimenizin ‘+spor+ ayakkabı’ olduğunu varsayalım. Kullanıcı tarafından arama motorunda arama yapılırken ‘erkek spor ayakkabı’, ‘spor bez ayakkabı’, ‘spor ayakkabılar’, ‘mavi spor ayakkabı’ ve benzeri şekilde arama yaptığında ‘geniş eşleme düzenleyici’ seçeneğinden dolayı arama sonuçlarında sizin reklamınız çıkmaktadır.





Sıralı Eşleme: Sıralı eşleme yönteminde anahtar kelime öbeği çift tırnak (“”) içerisinde yazılmaktadır. Buna göre yapılacak aramalarda seçtiğiniz anahtar kelime öbeğinin ‘tam olarak yazılarak aratılması’ veya ‘tam olarak yazılmış anahtar kelime öbeklerinizin yakın varyasyonlarını’ içererek aratılması gerekmektedir. Anahtar kelime öbeklerinin yakın varyasyonlarından kasıt; anahtar kelimenin sonuna başka kelime getirilip aratılması, yazım hatalarını içermesi, tekil ve çoğul kullanım şeklinde aratılması anlamını ifade etmektedir. Örnek vererek açıklayacak olursak; anahtar kelime öbeğinizin “motosiklet kilidi” olduğunu varsayalım. Kullanıcılar tarafından yapılacak aramalarda; ‘motosiklet kilidi fiyatları’, ‘motosiklet kilidi modelleri’, ‘motosiklet kilidi alın’, motosiklet kilitleri’ ve benzeri şekilde aramalar yapıldığında da ‘sıralı eşleme’ faktöründen dolayı arama sonuçlarında sizin reklamınız çıkmaktadır.


Tam Eşleme: Reklamlarınızın tam eşleme yöntemi ile çıkmasını istiyorsanız kelime öbeğinizi köşeli parantez ( [ ] ) içerisinde yazıyorsunuz. Bu reklam çalışmasında, kullanıcılar aranacak kelimenin başına, sonuna veya ortasına başka kelime eklemeden, sizin anahtar kelimenizi tam olarak aradıklarında sizin reklamınızla karşılaşırlar. Buna ek olarak, anahtar kelimenin tam olarak yazılmış halinin yakın varyasyonları da aramalarda kullanılırsa sizin reklamınız yayınlanır. Yani anahtar kelimenin hatalı yazılması, tekil veya çoğul yazılması, kökten türetilmiş varyasyonların yazılarak aratılması sonucunda da reklamınız çıkmaktadır. Örnekle açıklayacak olursak; anahtar kelime öbeğinizin [erkek gömlekleri] olduğunu varsayalım. Kullanıcılar yapacakları aramalarda arama motoruna ‘erkek gömlekleri’, ‘erkek gömlikleri’ ve benzeri şekilde yazarak tam eşleme yaparlarsa sizin reklamını gösterilecektir.



Negatif Eşleme: Kullanıcılar tarafından yapılan aramalarda, aranan kelimeler arasında sizin ürün ve hizmetlerinizi içermeyen bir kelime öbeği varsa veya siz bu tür aramalarda reklamınızın çıkmasını istemiyorsanız, istemediğiniz o kelimelerin başına eksi (-) işareti koyarak negatif eşleme yöntemini tercih etmelisiniz. Örnek vererek açıklayacak olursak; sizin çelik kapı sattığınızı varsayalım. Kullanıcıların yaptıkları aramalarda, ‘çelik madde’, ‘çelik masa’ ve benzeri kelime öbekleri ile arama yaparak sizin reklamınıza ulaştıklarını düşünelim. Ancak siz çelik madde ve çelik masa satmadığınız için bu tür arama sonuçlarında reklamınızın çıkmasını istemiyorsunuz. O zaman yapacağınız şey şudur; masa, madde ve benzeri sizin hizmet ve ürününüz ile alakası olmayan kelimelerin başına eksi (-) sembolü koyarak negatif eşleme yapabilirsiniz. Böylelikle reklamlarınız bu tür aramalarda çıkmayacaktır. Negatif eşleme yönteminin kullanılması ile aramalarda size getirisi olmayacak anahtar kelimeleri hariç tutarak maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.


Google tarafından yapılan bu güncellemeyle beraber getirilen yeni özellikler vasıtasıyla, reklam maliyetlerinde olumlu etki olmasıyla beraber tıklanma oranlarında belli bir artış yaşanacaktır. Getirilen bu özelliklere ek olarak, artık raporlarda sisteme ekli olmayan ancak arama sonuçlarında eşlenmiş ve reklamınızın listelenmesini sağlayan kelime veya kelime gruplarını görebileceksiniz.



Kaynak: https://sanalyonetmen.com/google-adw...i-iyilestirin/