Yeni bitki kendi kendini zehirlemeden nikeli resmen sömürüyor. Bu nedenle günümüzde ağır metal ile kirlenmiş toprakların temizlenmesinde kullanılabilir.

"Rinorea niccolifera" olarak adlandırılan yeni bitki, zehirlenme olmaksızın kendi yapraklarında 18,000 ppm'e kadar metal biriktirebiliyor. Bu oran diğer bir çok bitkinin nikel seviyesinden 100-1,000 kat daha fazla olduğunu anlamına geliyor.

PhytoKeys dergisinde bildirilen yeni türler, Filipinler'de ağır metal oranının yoğun olduğu bilinen Luzan Adasının batısında bulundu.

Nikeli böyle büyük miktarlarda biriktirebiliyor oması bitkiler aleminde aşırı derecede bir orandır. "Hiper Birikim" olarak bilinen bu özelliğe sahip dünyada bilinen yaklaşık 450 bitki vardır. Hatta nikel miktarının yoğun olduğu topraklarda bitkilerin sadece %'nin yaşama becerisi vardır.

Bu Bitki Nasıl Değerlendirebilir?

Girişte de bahsettiğim gibi ağır metaller ile kirlenmiş alanlarda toprakların arındırılması için kullanılabilir. Yine bünyesinde nikelleri tuttuğu için "Yeşil Maden" olarak adlandırabileceğimiz yeni bir alan meydana gelebilir. Bünyesinde tuttuğu metaller ayrıştırılarak yeşil maden adında yeni bir sektör doğabilir.


Kaynak