Eğer bir web siteniz varsa, Google Web Yöneticisi kullanmanız SEO açısından gayet önemlidir.

https://www.google.com.tr/webmasters/


Yukarıdaki adresten kullanabileceğiniz bu Google Uygulaması, web sitenizin Google dizinindeki bilgilendirmesiniz yapmaktadır.
Sayfa açılma hızı, ulaşılamayan ve silinmiş sayfalar, gereksiz meta bilgiler, eksik meta bilgileri, site haritaları, video – resim – haber site haritaları, en çok kullanılan linkler ve bağlantılar, alt sayfalar, trendleriniz gibi bir çok özelliği barındıran bu uygulamanın nasıl kullanıldığından bahseceğiz.
Öncelikle “Webmasters” servisini kullanabilmek için bir “Gmail.com” hesabınız olması gerekmektedir.
Mail adresiniz varsa direkt giriş yapıp, sitenizi ekleyerek 3 doğrulama şeklinden herhangi birini yapmalısınız, bu doğrulama şekilleri Cname Kayıt, Sitenize Google’nin İstediği Bir Dosyayı Kayıt Etme ve Metalarınızın Arasında Bir Bilgi Aktarma gibi stillerdedir. Bu yöntemler, sitenin size ait olduğunu belirtmek için vardır ve doğrulama yöntemleri kişiseldir, başka bir kişi için aynı yöntemde özel belirteçler bulunur. (Yüklenen dosya isminin farklılığı, eklenen kodları farklılıklar vs. gibi)
Gelelim sitemizin doğrulanmasından sonra yapabileceğimiz aşamalara, eğer sitenizin bir RSS Akışı, Atom Haritası, Sitemap şeklinde, dizilmiş site haritası varsa, bunu Google Sitemaps a ekleyerek daha hızlı index alabilirsiniz.
Sitenizde direkt olarak ulaşılamayan linkleri ise site haritanıza koyup buradan da Google’nin bu linklere direkt erişim sağlayarak daha hızlı indexlenme, yani sayfanızın Google’de çıkmasını sağlayabilirsiniz.
İlk olarak site yapılandırma bölümünden site haritalarına tıklayıp site haritalarınızı eklemelisiniz. (RSS, Atom, .XML Uzantılı Dizinleriniz, .List Şeklinde Listeler vs.)
Sonra ise tarayıcı erişimi bölümünden görebileceğiniz bir Robots.txt oluşturmalısınız, bunun nasıl oluşturulacağını daha detaylı bir makale ile sonra anlatacağım.
Site haritalarınızı güncel tutup sitenizde özgün yazılar oluşturduktan belirli bir süre sonra, site bağlantılarınız oluşmaya başlayacaktır, bu bağlantılar kelime trendlerinize göre oluşmaktadır, oluşması biraz zaman alır, hangi kelimelerden oluşacağını birazdan anlatacağım.
Ayarlar bölümünden de sitenizin indexlenmemesi gereken yerleri belirtebilirsiniz.
Mesela https://siteminismi.com/bubirmakalebasligi-makale.html
Şeklinde linklerim olsun, link yapım makale sayfalarının sonunda özel olarak “-makale.html” belirteci ile sabitlensin. Bunların ve bunun gibi bazı özel sayfaların indexlenmesini istemiyorsanız parametre bölümünden bunları belirtebilirsiniz.
Web üzerindeki siteniz bölümünden “Arama Sorgularına” tıklayarak “Average” -ortalama- olarak sitenize bağlanan ziyaretçilerin Google üzerinden hangi kelime veya kelime gruplarıyla kaç gösterim üzerinden geldikleri gösterilir.
Sitenize giden bağlantılar ise, diğer sitelerin ve kendi sitenizin içersinde kullanıcıya verilen linklerinizdir, böylelikle “En çok bağlantı verenler” bölümünü gelecek muhtemel backlink listesi olarak görebilirsiniz. “Diğer »” linkine tıklayarak daha detaylı bir gösterime ulaşabilirsiniz.
Aynı bölümde ki anahtar kelimeler ise, sitenize ulaşılan kelime öbeklerinde kullanılan “en” kelimeleri belirtir.
Mesela siteniz bir yemek tarifi sitesiyse ve sitenize genel olarak kullanıcılar “brokoli çorbası tarifi”, “kremalı pasta tarifi” gibi kelime öbeklerinden ulaşıyorlarsa, bu iki öbek arasında ki etkileşime göre trend kelimeniz “tarifi” olacaktır. Google aynı kelimenin varyasyonlarını otomatik olarak site gösterebilir. (“tarifi”,”tarif”,”tarife” vs.)
Az önce bahsettiğim kendi siteniz içersindeki bağlantılar ise “İç Bağlantılar” bölümünden daha detaylı sayısal olarak ön izlenebilir.
Abone istatistikleri ise, Google Webmaster a giriş yaptığını mail adresiyle kurduğunuz Google Gruplarının ve Google Buzz aktivitelerinin, Feed kayıt ve mail bilgilendirme kişilerinin gösterimi içindir, önemlidir.
Tanılamalar ise Google gözlemcileri için gereklidir, sitenizin kötü yazılım hatalarına bulaşması sonucunda bu bölümden bilgi alabilirsiniz, gereksiz meta bilgileri, tekrar eden meta bilgilerini de bu bölümden edinebilirsiniz.
Sitenizin indexlenmesini sağlayan Googlebot’unun nasıl bir tarama yaptığını ise sizin gösterdiğiniz örnek sayfalarla aynı bölümden inceleyebilirsiniz.
Labaratuvar kısmı ise Video Site Haritalarınızın barınımını detaylı olarak inceletir, aynı bölümde ise Sitenizin Google Üzerinde bulunan diğer sitelere oranla hızını istatistik veri olarak sunar.




Kaynak: Google Web Yöneticisi Merkezi Kullanımı | Lokuf.com