TİB, İstihbarat Örgütüne Dönüştü


Freedom House Türkiye'de internet sansürünü konu alan "Türkiye'nin İnterneti İçin Mücadele" başlıklı raporunu yayımladı. Freedom House'tan Nate Schenkan, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Aslı Tunç ve eski CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu'nun hazırladığı raporun önsözünde Schenkan Türkiye'nin, Rusya ve Çin'in desteklediği ve internetin hükümetlerin denetimine geçirecek olan Uluslararası Telekomünikasyon Düzenlemesi'ni imzalayan İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı üyesi üç ülkeden biri olduğuna dikkat çekti.

Schenkan Türkiye'nin internet için "kilit ülke" olduğunu belirterek "Genç bir nüfus, gelişen teknoloji ve uluslararası bağlantıların bütün dünyanın gıpta edeceği özgür bir internetle sonuçlanacağı veya hükümet taktiklerinin etkin bir çevrimiçi alanı kapatmak için bir model oluşturabileceği bir yer" değerlendirmesinde bulunuyor. Son 15 ayda geleneksel ifade özgürlüğü sınırlamalarının çevrimiçi alana da yayıldığını belirten Schenkan "Türkiye çevrimiçi alanın kontrolünde iyice sınırları aştı" dedi.

Raporda yer alan tespitlere göre, hükümet Gezi Direnişi'nden itibaren cezai ve yasal anlamda interneti kontrol etme çabalarını şiddetlendirdi ve Türkiye'de medyayı kontrol mekanizması yasadan ziyade medya sahipleri ile hükümet arasındaki ilişki üzerinden ilerledi. Raporda ayrıca, Türk Telekom'un "2005'teki özelleştirmeye rağmen ülkedeki internet altyapı ve genişbantta tekele sahip olduğu ifade edilirken, yüzde 30'u devlete ait olan Türk Telekom'un bağımsızlığının endişe verici bir konu olduğu" vurgusu yapıldı. "Türkiye'deki sosyal medyanın popülaritesi ve Gezi Parkı protestoları geleneksel Türkiye medyasının başarısızlıkları için son noktaydı" ifadelerinin kullanıldığı raporda, TİB'in bir istihbarat örgütü haline geldiğine dikkat çekiliyor. Raporun sonuç bölümünde de "Pratik ve yasal engellere rağmen Türkiye'de gazetecilik en canlı dönemini yaşıyor" denildi.

Evrensel.Net