Windows XP, finans ve bankacılığı vuracak


Uzmanlar, Microsoft'un Windows XP'ye desteğini sonlandırmasının finans ve bankacılık sektörlerini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.





Trend Micro Akdeniz Bölgesi Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Windows XP'nin Microsoft'un en çok kullanılan işletim sistemi olduğunu, kullanımdaki bilgisayarların yüzde 32'sinin yani her 3 bilgisayardan 1'inin aynı sistemle çalıştığını söyledi.

Börekcioğlu, 25 Ekim 2001'de piyasaya sürülen Windows XP'nin son yamasını 8 Nisan 2014'te aldığını, ürün desteğinin sona erdiğine dikkati çekerek, "Kullanıcılar artık yeni güncelleme, güvenlik açığı karşısında yama alamayacak ve Microsoft tarafından bu güvenlik açıkları hakkında uyarılmayacak. Bu durum Windows XP kullanımını güvenlik konusunda oldukça riskli hale getirecek" diye konuştu.

"En fazla finans ve bankacılık sektörleri etkilenecek"

Börekcioğlu, güvenlik açığından etkilenecek sektörlerin başında finans ve bankacılığın geldiğini anlattı.

Çevrim içi bankacılık işlemlerinin tehlikeli hale geleceğine işaret eden Börekcioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Banka, Windows XP kullanmasa bile, aynı sistemi kullanan müşteri, ağına bağlandığı anda bankayı tehlikeye atabiliyor. Bu durumda bankalar, Windows XP kullanıcılarının çevrim içi bankacılık faaliyetlerine erişimini engellemeyi ciddi seçenek düşünmek zorunda kalabilir. Bir diğer sorun ise medikal cihazlar, ATM makineleri, POS cihazları gibi kolay upgrade (güncelleme) edilemeyecek ya da donanım yetersizliği sebebi ile daha yüksek işletim sistemine geçemeyecek cihazların Windows XP kullanmaya devam etmek zorunda kalması olacak. Büyük kurumların işletim sistemi upgrade planlaması ciddi iş yükü ve zaman planlaması da gerektirmekte. Dolayısıyla bu geçiş süreci ciddi soru işareti oluşturuyor. Karşılaşılan diğer engellerden birisi kuruma özel geliştirilmiş uygulamaların sadece Windows XP üzerinde çalışıyor olması. Ayrıca kurumlar son kullanıcılarının güvenliği konusunda da problem yaşayacaktır."

"Güvenlik riskleri herkese duyurulmalı"

"Zararlı yazılım geliştiren kişilerin Microsoft'un Windows XP için aldığı kararı çok kısa zamanda yeni yöntemlerle kötü amaçlı kullanmaya başlayacağını tahmin ediyoruz" diyen, Börekçioğlu, kurumsal bazda Windows XP'den daha yüksek işletim sistemine geçişin çok kısa sürede olamayacağını bildiklerini aktardı.

Geçiş sürecindeki yeni güvenlik açıklarının kötü niyetli kişiler tarafından kullanılacağını anlatan Börekcioğlu, "Bu da beraberinde ciddi riskleri getirecektir çünkü korumaya çalıştığımızın aslında cihazlar ya da işletim sistemleri değil, üzerindeki verilerimiz olduğunu bir kere daha vurgulamak gerekiyor. Desteğin kesilmesinden sonra Windows XP, gün geçtikçe daha da savunmasız hale gelecek ve kullanıcılar tüm internet için genel güvenlik riski oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Börekcioğlu, kullanıcıların online bankacılık bilgileri ve fotoğraflar gibi önemli kişisel dosyalar için öngörülmemiş risklerle karşılaşılabileceğini belirterek, "ınterneti daha güvenli hale getirmek için Windows XP kullanıcılarına bu güvenlik riskleri duyurulmalı. Bireysel kullanıcılar, bir an önce işletim sistemlerini değiştirmeli" dedi.


Hürriyet

Kaynak