Hobi gibi özel uğraşların edinilmesinin insanlar üzerindeki ve sosyal yaşamlarındaki olumlu etkilerinin görülmesine dair bir yazıdır. Yoğun stresli yaşamda hobi edinmek neden önemlidir?
Hobi Edinmenin Faydalarını okumaktan ziyade yaşayarak öğrenmek en doğrusu sanırım boş zamanlarını kaliteli olarak geçirme ve bir şeyler üretme işine hobi denir. Bir hobi ile uğraşmak insanları stresten kurtarır. Hobi ile uğraşmak gelişmiş ülkelerde tedavi yöntemi olarak bile uygulanmaktadır. İçimizdeki zeka ve yaratıcılığı geliştirirsek bunlara bağlı diğer taşları da etkileriz.Malum domino etkisi. Başarılı padişahların birer hobi tutkunu olduklarını biliyor muydunuz?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş yükünün artması beraberinde birçok sorumluluk ve stresi de getirmektedir. Erkeklerin sorumluluğu fazla olsa da günümüzde çalışma hayatına kadınlarda aktif olarak katılarak ekonomiye katkıda bulunmaktadırlar. Bundan dolayı da iş hayatı ve diğer alanların sorumlulukları birleşince insanlar kendilerini bir boşlukta ya da bunalımda buluveriyorlar. Bu ruhsal yönden yorulmaları aşmak için kişiler kendilerine birtakım özel uğraşlar edinirler. Biz, insanları mutlu eden bu özel uğraşlara kısaca hobi diyoruz.
İnsanlar kendilerini işin ve diğer alanların getirdiği ağır sorumlulukların ve ona bağlı olarak meydana gelen stresin altından kalkmak için iş dışında birtakım uğraşlar ile meşgul etmesi gerekmektedir. Kişinin kendisine özel olarak edindiği bu uğraşlar onun huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmesine, hayatın getirdiği olumsuz olaylarla başa çıkmasına, stres ile baş etmesine yardımcı olmaktadır.Her bütçe için uygun bir hobi ve buna göre hobi malzemeleri bulunabilir. Kişi edindiği bu hobiler ile topluma ve kendisine büyük yardımcı olmaktadır. Kişiler bu özel uğraşlara bazen sırf meraktan başlarlar. Bu merak bazen onları bir meslek sahibi bile yapar. Çünkü bu özel uğraşlar kişinin kendi içindeki cevheri ortaya çıkartır, kendi içindeki yapabilme gücünü keşfeder. Kişi sevdiği bir işle uğraşırken yaratıcı yönü tamamen ortaya çıkar. Kendisine uğraşı bulan kimseler de unutkanlık hastalığına daha az rastlanılmaktadır. Çünkü kişi kendisini sevdiği bir işle meşgul etmektedir. İnsanlar özel uğraşlarını ister tek ister toplu olarak yapsınlar sonuç olarak bu uğraşlar kişilerin ruhsal gelişimlerinde olumlu gelişmelere neden olmaktadır. Beraberce yapılan özel uğraşlar kişilerin sosyal ilişkilerinin gelişmesine, insanlar arasındaki iletişimin ilerlemesine, kişiler arasında fikir alışverişlerinin çoğalmasına ve bir arada yaşamanın kurallarını öğrenmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.

Hobiler yetişkinlerin ve çocukların ruhsal gelişimi için çok büyük önem taşımaktadır. Ev hanımları genellikle örgü ve dantel işleriyle uğraşıyor.Bu tarz hobiler halkımızın kullandığı tabirle kafa dağıtmak için birebir.Ayrıca örgü beyin hücrelerini canlı tutmaya oldukça iyi geliyor.Hobiler bir arkadaş grubu ile yapıldığında toplu yaşama kurallarını öğretmek,iletişimi güçlendirmek,yalnızlığı gidermek ve kendini anlatmayı güçlendirmek gibi temel taşlarımıza yarar sağlar.