Akıllı telefon terfisi için ayırdığınız bütçe fazla yüksek değilse reeder'in P8C modeli ilginizi çekebilir. Ülkemizde özellikle tabletleri ile yakından tanıdığımız reeder, P8C modelinde 699 TL'lik bir akıllı telefonda da 5.5 inç ekran keyfi sürebileceğinizi anlatmaya çalışıyor. reeder P8C'nin fiyatı şu an kampanyalarla 589 TL'ye kadar inmiş durumda ve böylece daha da çekici bir seçenek ortaya çıkıyor. Ürünün elbette donanımsal özelliklerinden günümüzün en iyi değerlerini beklemeyin. Fiyat / performans çerçevesi korunmuş ve ortaya ideal özelliklerde bir ürün çıkartılmış.



reeder P8C'nin kutu içeriğinde kulaklık yok. Kutudan gelenler arasında şarj adaptörü, USB kablosu, kullanım kılavuzu, ekran koruyucu film ve 30 TL'lik reedershop hediye kartı var. Bu hediye kartı ile reedershop'tan 30 TL değerindeki üç tane e-kitap'ı ücretsiz indirebilirsiniz. Aksesuarlar günümüzün trendinin aksine siyah renge sahip ve telefona daha iyi uyum sağlıyorlar. Kutudan gelen detaylardan bir diğeri de pil. Pil 2350 mAh kapasiteye sahip. Buradan da telefonun arka kapağının açılabildiğini ve gün içinde rahatlıkla pil değişimi yapılabileceğini kestirebilmek mümkün.



reeder P8C parlak ve canlı bir ekrana sahip. 540 x 960 piksel çözünürlükteki IPS ekran görüntü kalitesi açısından başarılı ancak 5.5 inç'te bu çözünürlük piksellerin biraz belli olmasına neden oluyor. Pek tabii bu durum fiyat ile ilgili. Karşımızda oldukça uygun fiyatlı bir cihaz var ve doğal olarak bazı özelliklerden taviz verilmek zorunda. Bunun başında da ekran geliyor. Donanımsal özelliklere baktığımızda ise üründe MediaTek MT6582 işlemci kullanıldığını görüyoruz. Dört çekirdekli olan bu işlemci 1.3 GHz frekansta çalışıyor. Sistem belleğinin 1 GB olması ise bizi az da olsa hayal kırıklığına uğrattı. Telefonda bulunan işletim sistemi Google Android 4.4.4 olsa da 1 GB bellek artık bazı uygulamalar için yetersiz gelebiliyor. En azından 2 GB olmalıydı diye düşünüyoruz. Teknik özellikleri liste yapalım.



  • MediaTek MT6585 (1.3 GHz)
  • 1 GB sistem belleği
  • 5.5 inç (540 x 960 piksel) IPS ekran
  • 8 GB depolama alanı
  • Çift SIM kart
  • Micro SD kart yuvası
  • 2.0 MP ön, 8.0 MP arka kamera (LED flaş)
  • 802.11b /g / n kablosuz ağ
  • Bluetooth 4.0
  • GPS, A-GPS
  • 2350 mAh pil
  • Jiroskop, e-pusula, yakınlık algılayıcı
  • Google Android 4.4.4 işletim sistemi
  • 157 x 77.8 x 8.35 mm boyutlar
  • 157 gram ağırlık




Telefonun ekranı, ön yüzünün yüzde 70'e yakın alanını kaplıyor. Sağ ve sol çerçeve ince sayılsa da üst ve alt taraf için ayrılan alan biraz fazla. Alttaki dokunmatik tuş takımı ekranın içine gömülse biraz daha fazla alan olabilirdi ve cihaz biraz daha küçük hale gelebilirdi. Baktığımızda telefonun ölçüleri 157 x 77.8 x 8.35 mm ve rakiplerinden küçük değil. Ayrıca 166 gramlık ağırlık da biraz ağır kalıyor. Donanımsal bileşenlere bağlı olarak telefonun 15 saate kadar kullanılabileceği belirtiliyor. Çok üst seviye bir donanım olmadığından ve pil nispeten yüksek kapasiteli tercih edildiğinden bir gün rahatlıkla çıkartılıyor. Hatta trafiği az olan kullanıcılar ikinci günü bile bitirebilirler. Telefonda siyah renk ve keskin hatlar hakim.


8.35 mm kalınlığa sahip olan reeder P8C aslında bunu çok da belli etmiyor. Aslında kağıt üzerinde biraz kalın olsa da gerçek kullanımda ince görünüyor. Bunda kesinlikle siyah giyinmesinin etkisi var. Sol tarafta ses seviyesi ayarı tuşu mevcut. Bu tuş gri renkte ve aluminyum. Güç / uyku tuşu ise olması gerektiği gibi sağ kenarın ortasına doğru konumlandırılmış. Açıkçası ses seviyesi ayarı için bize göre olabilecek en iyi yer tercih edilmiş. Zira güç / uyku tuşunun üstünde konumlandırılan ses seviyesi ayarı kullanıcıyı bazen zorlayabiliyor.

reeder P8C'nin sade görüntüsü arka yüzeyde de devam ediyor. Plastik arka kapak mat ve telefona sağlam bir görüntü kazandırıyor. reeder logosu ise belki de en fazla dikkat çekecek renkte uygulanmış. Genelde bu renk tonu -denizin dibinde rahat görülsün diye- dalgıç aksesuarlarında tercih ediliyor. Anlaşılan reeder bu modelinde markasını belli etmek için biraz uğraşmış. Telefonda bulunan arka kamera 8.0 MP çözünürlüğe sahip. Elektronik olarak görüntü sabitleme yapabiliyor ve 720p çözünürlükte video kaydedebiliyor. Kalitesinin yeterli düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Tabii düşük ışıkta muhteşem bir performans beklememek gerekiyor. Günü kurtaracak ve sosyal medya için ihtiyacınızı karşılayacak düzeyde fotoğraf ve videolar çekebiliyor. Ön kamera da 2.0 MP çözünürlüğü ile selfie'cilere pek de uygun değil.




Ekranın üst ve alt çerçevesinin biraz kalın olduğundan bahsetmiştik. Aşağıdaki fotoğraftan bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Ekranla alt kenar arası 12 mm civarında. Biraz fazla. Tuşlarda aydınlatmaya yer veriliyor. Bu önemli bir özellik. Maliyet odaklı bazı telefonlarda nedense atlanıyor ve gece kullanımlarında kabuslar yaşatıyor. reeder P8C bu açıdan cömert. Aydınlatmada tercih edilen renk ise beyaz.



reeder P8C'nin arka kapağını sağ kenarın altındaki çentik yardımıyla rahatlıkla açabiliyoruz. Arka kapak çok kalın olmadığı için tırnağınızı zorlamadan açılabiliyor. Gördüğünüz gibi arka kapak tamamen bir plastikten ibaret. Telefonda NFC alıcısı olmadığı için bu bölgede ek bir yüzey uygulaması yapılmamış. Arka kapağın çıkmasının hoşumuza giden bir detay olduğunu söylemiştik. Böylece gün içinde biten pili anında değiştirebiliyorsunuz.


reeder P8C'nin teknik özelliklerini okurken 8 GB'lık depolama alanının çağ dışı kaldığını düşünebilirsiniz. Neyse ki sunulan Micro SD kart yuvası ile 32 GB kadar daha artış yapabilirsiniz. Bu yuva pilin takıldığı yerin hemen üstünde bulunuyor. Micro SD kart yuvasının solunda ise Micro SIM kart yuvaları bizi karşılıyor. Yuvaları diyoruz çünkü çift SIM kart desteği sunuyor. Hiç şüphesiz kullanıcıların en fazla etkilenecekleri özelliklerden biri de bu.



Telefonda ses çıkışı için tek bir hoparlöre yer veriliyor. Hoparlör gövde büyüklüğünden istifade edilerek nispeten daha büyük bir boyutta sunulmuş ve kullanırken sesin gücü hakkında az çok fikir sahibi olabiliyorsunuz. Birçok cihaza kıyasla reeder P8C'nin ses performansından memnun kaldığımızı söylemeliyiz.



Son olarak performans testlerine bakalım. Dört çekirdekli olmasına rağmen biraz frekansının düşük olması nedeniyle reeder P8C AnTuTu Benchmark v5.7.1 uygulamasından 18387 puan alıyor. Qualcomm tarafında orta seviye cihazlarda genelde 25.000 civarı puan alınıyor. Bu noktada reeder P8C'nin performansının biraz düşük kaldığını belirtmekte fayda var. Doğal olarak 1.3 GHz'lik işlemci hızı yüksek değil ve 1 GB bellek ciddi bir darboğaz oluşturuyor. reeder P8C'yi yargılamadan önce fiyatını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bize göre 5.5 inç ekrana ulaşmak için piyasadaki en iyi modellerden biri. Eğer oyun oynayan biri değilseniz tercih etmemeniz için hiçbir neden yok.


reeder P8C cep yakmayan bir model. 5.5 inç ekranı ile size bir tablet rahatlığı yaşatacağı kesin. Bazı noktalarda eksiklikleri olduğu doğru fakat bugün piyasada 589 TL'ye bulabileceğiniz bir cihaz olduğunu unutmayın. Bize göre fiyatını sonuna kadar hak ediyor ve bütçeniz kısıtlı ise düşünmeden tercih edecebileceğiniz modeller arasında.

Değerlendirme
Özellikler: 3
Performans: 3
Fiyat: 4
Toplam Skor: 3.8

Pamir KIZILTUĞ - PCnet