Diyarbakır 7 Haziran 2015 Genel Seçim Sonuçları

Diyarbakır yani Amed, 7 Haziran 2015 Genel Seçimler öncesinde HDP'nin 5 Haziran'daki mitingine yapılan bombalı saldırılarla ve 4 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ilde ve bölgede olabilecek çatışmalara sürüklenmek istenen HDP yönetiminin sağduyu çağrıları ile seçime girdi. Kamuoyunda bu saldırıların etkisinin olacağını yani HDP'nin oylarının artacağı bekleniyordu. Sistemi tıkamak isteyenler başarıya ulaşamamış ve Diyarbakır başta olmak üzere bölgede HDP'ye yönelen Kürt oylarında daha fazla artışa neden olmuştur. Böyle geçen seçimlerde Diyarbakır'da 7 Haziran'da nasıl bir sonuç çıkmış bakalım.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde Diyarbakır halkı % 86.9 oranında katılım gerçekleştirmiş. Bu oyların ezici bir çoğunluğunu alan HDP, Diyarbakır'dan meclise 25. dönem milletvekili olarak 10 adayını gönderdi. AKP ise oylarını çok aşağı düşürerek sadece 1 milletvekilini seçtirebildi.

Partilerin Oy Oranları



HDP, Diyarbakır'da % 79.1 oranında oy alıp 10 milletvekili çıkardı ve rakip partilere ezici bir üstünlük kurdu.
AKP, % 14 oranında oy alarak çok büyük bir düşüş yaşadı ve sadece 1 milletvekili çıkarabildi.
Hüda-Par, Diyarbakır'da seçime bağımsız adayla girdi ancak % 3.5 oy oranında kalarak milletvekili çıkaramadı.
CHP, MHP ve diğer partiler Diyarbakır'da bir varlık gösteremedi.

7 Haziran 2015 Genel Seçim Sonuçlarına Göre Diyarbakır'dan seçilen 25. Dönem Milletvekilleri

HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLLERİ: İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Nimetullah Erdoğmuş, Feleknas Uca, Altan Tan, Çağlar Demirel, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Sibel Yiğitalp, Edib Berk

AK PARTİ DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ: Cevdet Yılmaz